· 

Vodič za cijene u Njemačkoj i Crnoj Gori

7 najčešćih stomatoloških intervencija i cijene u Njemačkoj i CRNOJ GORI


Posljednje dvije decenije, a naročito nekoliko zadnjih godina, posjeta pacijenata iz inostranstva i odlazak na stomatološke intervencije mimo zemlje u kojoj žive postala je uobičajena praksa. Brojni pacijenti iz Njemačke, Austrije, Švajcarske i ostalih evropskih, pa i svjetskih zemalja, odlučuju se doći na stomatološku intervenciju u Crnu Goru, kako bi prije svega uštedili na cijenama, koje u evropskim zemljama mogu biti preko tri puta skuplje, ali i kako bi spojili ugodno s korisnim, te posjetili rodbinu, prijatelje ili neke od najznačajnijih kulturno – istorijskih lokaliteta zemlje, koje Crna Gora itekako ima da ponudi.

 

Ukoliko se odlučujete na stomatološku intervenciju u Crnoj Gori, a dolazite iz inostranstva, vjerovatno Vas interesuje i odnos cijene i kvaliteta usluge za koje se odlučujete, kao i njihove razlike u odnosu na njemačku ponudu stomatoloških ambulanti, ali i kakav vid osiguranja možete da očekujete u Njemačkoj te šta ono sve pokriva. 

 

U nastavku teksta Vam donosimo detaljan pregled najčešćih stomatoloških intervencija u Njemačkoj, poput protetskih radova, krunica i implantata, ali i fiksnih aparatića, kao i poseban osvrt na stomatološki pregled i profesionalno čišćenje zuba.

 

Sve ove usluge na nivou evropskog kvaliteta možete dobiti i u Crnoj Gori, stoga koliko ćete zapravo uštediti dolaskom u Crnu Goru po novi osmijeh, te šta sve pokriva njemačko osiguranje kada su ove intervencije u pitanju, saznajte u nastavku teksta!


Profesionalno čišćenje i izbjeljivanje zuba

Intervencija koja bi trebala da bude redovna i rutinska, te da se obavlja na svakih 6 do 8 mjeseci jeste svakako uklanjanje kamenca i mekih naslaga, odnosno profesionalno čišćenje zuba. Ovaj tretman, pored toga što smanjuje rizik za nastanak karijesa i parodontopatije, idealna je prilika da stomatolog otkrije karijes u nastaku koji nije moguće otkriti golim okom, kao i neka oboljenja sluznice ili promjene koje na njoj daju sistemska oboljenja. 

 

Izbjeljivanje zuba je estetska procedura koja treba da se sprovodi pod kontrolom stomatologa. Ukoliko želite svjetliju nijansu Vaših zuba, Vaš doktor Vam može predložiti kućno ili ordinacijsko izbjeljivanje, gdje i jedna i druga varijanta imaju efekta, ali je vrlo važno da bude iskontrolisana od strane stomatologa, koji će ispratiti cijeli tok procedure. 

 

Cijena ovih usluga u Njemačkoj kreće se od 80 do 150 Eura. Većina zdravstvenih osiguranja ne pokriva cijenu ovih zahvata, ili pokriva cijenu od oko 80 Eura. SuperSmile je pronašao osiguranje u Njemačkoj koje pokriva do 250 Eura troškova profesionalnog čišćenja zuba, te ukoliko Vas zanima više detalja o samom osiguranju, budite slobodni da nam se obratite!


Plombe (ispuni)

Ukoliko je zub zahvaćen karijesom, vrlo je važno ukloniti kariozno promijenjeno tkivo i nadoknaditi ga plombom, kako bi se izbjeglo dalje propadanje zuba i moguće liječenje kanala korjena. Cijene ispuna u Njemačkoj kreću se od 100 do 900 Eura za komplikovanije zahvate. Osiguranje pokriva 45 Eura troškova, što znači da ostatak plaćate sami. 

 

Važno je napomenuti da ukoliko imate alergiju na amalgam i imate dodatno zdravstveno osiguranje zuba (Zahnzusatzversicherung), možete dobiti pokriće troškova i drugog materijala. Osim toga, ako Vam ispadne amalgamska plomba a imate dodatno dentalno osiguranje, pokriće Vam se i ti troškovi dokle god je to medicinski opravdano.


Liječenje korijena

Kada karijes u tolikoj mjeri zahvati zub da ga više nije moguće samo zatvoriti plombom, pristupa se liječenju zuba, odnosno čišćenju kanala korjena.

 

Troškovi ovog procesa u Njemačkoj kreću se od 200 € do čak 1.000 €. Njemačka redovna zdravstvena osiguranja pokrivaju uglavnom troškove do 350 € zavisno od toga da li se isplati sačuvati zub. Odluku o tome donosi stomatolog, koji određuje i moguće troškove.


Parodontopatija

Oboljenje potpornog aparata zuba jedno je od najčešćih oboljenja koje se dešava usljed djelovanja bakterija na desni, a kasnije i na dublje strukture zuba i parodonta.

 

Moguće ju je prevenirati dobrom oralnom higijenom i pravilnim izborom sredstava za održavanje higijene, koje će Vam objasniti Vaš stomatolog i posavjetovati Vas oko izbora četkice i paste. 

 

Ukoliko dođete u situaciju da je potrebno raditi neki od parodontoloških zahvata, osiguranje u Njemačkoj će Vam pokriti samo troškove ukoliko je dubina parodontalnog džepa do 3mm. Za sve dijagnoze koje uključuju sondiranje džepa preko 3mm, troškove snosite sami.

 

Izaberite nekog od preporučenih stomatologa u Crnoj Gori i mi ćemo Vam dati najbolju moguću ponudu.


Fiksni aparatić

Terapija fiksnim aparatićem danas nije samo želja za ljepšim osmijehom i ravno poredanim zubima, već i potreba ukoliko zagriz nije adekvatan i ako potporni aparat zuba snosi određene posljedice.

 

Zato, ukoliko Vam je aparatić predložen uprkos tome što ste zadovoljni estetikom, treba da se odlučite na terapiju, jer ćete tako osigurati dobru funkcionalnost i adekvatne odnose vilica.

 

U Njemačkoj, zdravstveno osiguranje zuba pokriva samo osnovni dječiji aparatić, a cijena fiksnog aparatića za odrasle biće pokrivena samo ukoliko se radi o nesreći ili bolesti usljed kojih je došlo do narušavanja estetike i/ili funkcionalnosti. Dodatno dentalno osiguranje pokriće troškove u ovoj oblasti do 2000 evra. 

 

Fiksni aparatić u Crnoj Gori košta od 500 - 600 Eura.


Protetski mobilni i fiksni radovi – krunice, mostovi, implantati, viniri/ljuskice

Ukoliko niste zadovoljni estetikom svog osmijeha ili Vam nedostaje jedan ili više zuba, te želite osigurati funkcionalnost i estetiku, rješenje za Vas su neki od protetskih radova u zavisnosti od indikacije Vašeg slučaja i prijedloga doktora stomatologije.

 

Ovo su najčešće intervencije u stomatološkoj praksi, koje svakodnevno obavljamo a materijali koje koristimo i tehnike sa kojima sarađujemo su najvišeg evropskog kvaliteta i standarda. 

 

Ipak, u Njemačkoj se cijene ovih usluga mogu kretati i do tri puta više nego u Crnoj Gori. Za keramičku cirkon krunicu i ljuskicu u Njemačkoj trebaćete izdvojiti od 500 do 1 000 Eura, dok se cijena mosta u Njemačkoj kreće od 1200 do 1800 Eura.

 

Implantati važe kao jedna od najskupljih stomatoloških intervencija u Njemačkoj, pa se za jedan implantat treba spremiti da platite od 2.300 do 3.000 Eura.

 

All on 4 i All on 6 restauracije se cjenovno kreću od 8.000 do 30.000 Eura.

 

U Crnoj Gori implantati koštaju od 500 - 600 € a npr. All on 6 procedure sa konačnim protetskim rješenjima ne mogu koštati više od 8.500 €. 


Stomatološki pregled

Stomatološki pregled treba da bude redovna kontrola koju ćete sprovoditi na svakih 6 mjeseci, a po potrebi i savjetu stomatologa i češće.

 

Pregled je odlična prilika da otkrijete karijes u začetku, početak upale desni, neko drugo oboljenje sluznice ili sistemsku bolest, gdje će Vam rana dijagnoza pomoći da se bolest krene liječiti u ranoj fazi, što je svakako najpovoljnija opcija za zdravlje, kako oralno tako i opšte, ali i odlična prilika da uštedite na intervencijama koje su se mogle desiti kao posljedica neredovnih kontrola. 

 

Jedan stomatološki pregled godišnje je u Njemačkoj besplatan i uključuje pregled sa pisanim nalazom, uklanjanje kamenca  poliranje zuba, kao i svake dvije godine ranu dijagnozu parodontalne bolesti. Djeca imaju dva besplatna pregleda godišnje.

 

Stomatološki pregledi u Crnoj Gori su besplatni a kvalitet koji ćete dobiti od preporučenih SuperSmile stomatologa daleko nadilazi cijene koje ste očekivali.


Kada se odlučiti na intervenciju i kako odabrati najbolje rješenje?

Pacijenti se obično na pregled kod stomatologa ili na intervenciju javljaju tek kada se jave bolovi ili primjete neke značajnije promjene u ustima, na zubima i sluznici.

 

Treba znati, da je takav pristup pogrešan i da se redovnim odlascima na preglede, čak iako Vas ništa ne boli, mogu otkriti početni znaci bolesti, što može biti vrlo značajno za dalji tok terapije. 

 

Ukoliko želite nadoknaditi zube koji nedostaju, bilo da Vam to smeta estetski ili Vam nedostaje funkcija žvakanja ili jasnog izgovora, te osjetite potrebu za nadoknadom, treba da se odlučite za neku od protetskih intervencija.

 

Vaš doktor stomatologije će procijeniti koja nadoknada je najbolja za Vas, u zavisnosti od stanja Vaših zuba, njihovog kvaliteta i pregleda rendgen snimka.

 

Svi naši doktori su stručni, iskusni i edukovani na brojnim simpozijumima i kongresima Evrope i svijeta.

 

Ne zaostajemo za najmodernijim stomatološkim ambulantama u inostranstvu, a sve materijale koje koristimo, nabavljamo od renomiranih evropskih  američkih proizvođača, tako da je kvalitet zagarantovan.

 

Kod nas u Crnoj Gori možete biti sigurni da ćete dobili tretman vrhunskog standarda. 

 

Ukoliko Vam nedostaju svi zubi, nadoknada za Vas može biti totalna proteza ali i neki od najsavremenijih fiksnih implantoloških nadoknada poput ALL on 4 ili ALL on 6 sistema. Takvim rješenjima možete doživotno osigurati funkcionalnost i estetiku, bez kasnijih dodatnih ulaganja ili zamjene nadoknada. 

 

Kada treba da postignemo estetiku zuba i kompletnog osmijeha, odlučićemo se za cirkon krunice ili ljuskice, koje daju vrhunsko estetsko rješenje. Osim za estetiku, cirkon krunice su sjajne i za zdravlje desni, jer su hipoalergene i ne izazivaju alergijske reakcije, a desni ih prepoznaju kako prirodan zub.


Kako dodatno uštediti na njemačkom osiguranju?

Ukoliko pribavite dodatno osiguranje, u Njemačkoj poznato kao Zahnzusatzversicherung, koje iznosi od 6 do 20 Eura mjesečno, možete biti sigurni da ćete uštediti za troškove popravki i izradu protetskih radova, ukoliko Vam nekada budu neophodne, ne samo u Njemačkoj i EU, nego i u Crnoj Gori bez doplata. 

 

Ovakva vrsta “štednje” može Vam mnogo olakšati ukoliko budete trebali neku od ovih intervencija, jer obična štednja obično bude potrošena u neke druge svrhe, te skoro nikada ne odvajamo novac baš za ovakve konkretne tretmane.


Koja je cijena ostalih intervencija u Crnoj Gori?

Za sve informacije o cijenama i ponudama, budite slobodni da nam se obratite na naš kontakt telefon na dnu stranice ili email adresu, a mi ćemo Vam se javiti sa povratnom informacijom u najkraćem mogućem roku, te u konsultaciji sa doktorom stomatologije predložiti najbolje rješenje za Vas.


Pogledajte emisiju o dentalnim uslugama u Crnoj Gori na njemačkom

Powr.io content is not displayed due to your current cookie settings. Click on the cookie policy (functional and marketing) to agree to the Powr.io cookie policy and view the content. You can find out more about this in the Powr.io privacy policy.

Write a comment

Comments: 0

Click for support: +382 69 202 957

Powr.io content is not displayed due to your current cookie settings. Click on the cookie policy (functional and marketing) to agree to the Powr.io cookie policy and view the content. You can find out more about this in the Powr.io privacy policy.